Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » 2017 » ,, TYLIAI SNAIGĖMS KRENTANT – POEZIJA ŠIRDY“

,, TYLIAI SNAIGĖMS KRENTANT – POEZIJA ŠIRDY“

,, TYLIAI SNAIGĖMS KRENTANT – POEZIJA ŠIRDY“

Į renginį tokiu poetišku pavadinimu ūkanotą gruodžio popietę sukvietė į savo jaukią salę poezijos mylėtojus Varnių bibliotekos šeimininkės Zita Macienė ir Vida Krenciuvienė. Susirinko nemažas būrelis ,, Lyros“ literatų ir jiems artimų, išsiilgusių nekasdieniško žodžio, norinčių pabėgti nuo niūrios šio ilgo rudens tamsos. Ir iš tiesų gana greit pajutome, kad atsidūrėme tarsi kitame pasaulyje, šviesiame, kupiname kilnių minčių, siejančių mus, dabarties žmones, su istorija, su protėviais, su visu pasauliu. Gera buvo pasinerti į nuostabią gimtojo žodžio muziką, išgyventi šį stebuklą drauge su aptariamų poetų kūryba.


Pagrindinė šio stebuklo įkvėpėja buvo viešnia iš Telšių - poetė Ieva Sigita Naglienė. Nors jos tikslas buvo tik pristatyti klausytojams penkių poetų, pretenduojančių į šių metų geriausio poezijos rinkinio autoriaus vardą, kūrybą, ji sugebėjo šį pristatymą paversti tikru poetiniu monospektakliu. Visų dėmesį prikaustė labai gilios ir esmingos kiekvieno autoriaus kūrybos savitumo įžvalgos. Pranešėja su kai kuriais iš jų ir asmeniškai pažįstama, nuolat seka poezijos procesą. O labiausiai visus sužavėjo su didele meile, be galo meistriškai jos deklamuojami eilėraščiai. Nors kai kurie autoriai dar labai jauni, jų kūryba gana moderni, sunkiau suvokiama vyresniems skaitytojams, bet manau, kad visi, kurie tądien užkandę žadą klausėmės Ievos Sigitos deklamavimo, niekada nepamiršim nei Tomo Venclovos ,, Gyvųjų motinos“( iš rinkinio ,,Eumenidžių sodai“), nei labai savitų Vytauto Stankaus ( rinkinys ,,Skruzdžių skandinimas“), Agnės Žagrakalytės (rinkinys ,,Štai“), Gyčio Norvilo ( rinkinys ,,Grimzdimas“), Rimvydo Stankevičiaus ( rinkinys ,, Šermuonėlių mantija“) eilėraščių.
Dėkingi klausytojai negailėjo gražių padėkos žodžių viešniai, ne vienam iš mūsų atvėrusiai širdį jaunųjų poetų kūrybai, kuri neretai gali pasirodyti tokia sudėtinga, beveik nebepasiekiama paprastam skaitytojui. Pasirodo, tik reikia paieškoti rakto į jos paslaptis ir ji atsiskleis skaitytojui visu savo grožiu, paaiškės, kad visus mus jungia panašūs likimai, panašios problemos, kad nematomos gijos jungia mus ir su tolimais mūsų protėviais, ir su visa žmonija.
Žinoma, po viešnios nelabai drąsu buvo varniškiams literatams skaityti savo kūrybą ar mėgstamiausių poetų eiles, bet vis dėlto, paskatinti bendro poetinio polėkio, prabilo ir jie. ,,Lyros“ vadovė Gendvika Čiužienė jautriai, išraiškingai paskaitė jai artimos Angelinos Zalatorienės eilių, puikų savos kūrybos eilėraštį visiems padovanojo Zita Macienė, išraiškingai skambėjo Elenos Gedminienės, Rūtos Bitarienės, Valerijos Vasiliauskienės skaitomos eilės, įdomūs Danutės Drukteinienės įspūdžiai apie aktorės Doloresos Kazragytės knygą, o nuoširdūs Lidos Šetikienės atsiliepimai apie ją sužavėjusį šios dienos renginį buvo lyg emocingas jo apibendrinimas.
Vlada Vengrienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje