Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Vaistų enciklopedija. I dalis. Vaistai nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Vaistų enciklopedija. I dalis. Vaistai nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Vaistų enciklopedija. I dalis. Vaistai nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Autorius: Vytautas Budnikas

Gydant ligonį, tarpusavyje sąveikauja trys informacinės sistemos: ligonis, gydytojas ir vaistas. Tik turint pakankamai informacijos apie ligonį ir vaistus, gydymas gali būti veiksmingas.
Tikimės, kad „Vaistų enciklopedija, I dalis. Vaistai nuo širdies ir kraujagyslių ligų" žingeidiems žmonėms suteiks daugiau medicininių žinių, suprantama, ypač apie vaistus. Enciklopedijoje pateikiama informacija apie LR ir Bendrijos (ES) vaistų registruose registruotus vaistus, kurie taip pat gali būti vartojami Lietuvoje.
Informacija apie atskirus vaistus pateikiama straipsniuose pagal vaistų pavadinimą abėcėlės tvarka. Skaitytojas taip pat ras atsakymus į daugelį aktualių klausimų: ar vaistas netrikdo gebėjimo vairuoti ir valdyti mechanizmus, ar vaistas yra receptinis, kaip preparatą vartoti.
Enciklopedijoje yra platus medicininių terminų, kai kurių ligų, sindromų, vaistų poveikių paaiškinimų skyrius. Ši informacija padės skaitytojams geriau orientuotis medicininėje terminologijoje, pagilins jų medicinines žinias.
Knygos 'Vaistų enciklopedija, I dalis. Vaistai nuo širdies ir kraujagyslių ligų" autorius Vytautas Budnikas gimė 1943 m. gruodžio 20 d. Vilniuje. 1960 m. įstojo j Kauno medicinos instituto (KMI) Gydomąjį fakultetą, kurį baigė 1966 m. ir įgijo gydytojo specialybę. Buvo paskirtas dirbti į KMI Farmakologijos katedrą asistentu. 1973 m. apgynė medicinos mokslų kandidato (dabar medicinos daktaro) disertaciją, 1978 m. jam suteiktas mokslinis docento vardas. 1995 m. apgynė habilituoto daktaro disertaciją, 2000 m. suteiktas mokslinis profesoriaus vardas. 1995-1997 m. dirbo LR Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sekretoriumi, aktyviai dalyvavo įkuriant Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą prie SAM, kuriai ir vadovavo 1995-2002 m. Grįžęs j Kauno medicinos akademijos Farmakologijos katedrą, dirbo profesoriaus pareigose iki išėjimo į pensiją. 1987 m. jam kartu su bendraautoriais suteiktas Lietuvos valstybinės premijos laureato vardas (mokslo sritis). Mokslinio ir pedagoginio darbo stažas 44 metai. V Budnikas yra per 100 mokslinių publikacijų autorius ir bendraautoris: 3 farmakologijos vadovėlių, 1 vadovo, 5 "Infekcinių ligų žinynų" laidų, 1 knygos, 2 brošiūrų, 19 mokymo knygelių (metodinių nurodymų), 2 patentų, per 20 mokslo populiarių publikacijų autorius ir bendraautoris, daugiau kaip 100 "Medicinos enciklopedijos" straipsnių autorius. Vadovavo 13 ūkiskaitinių mokslo tiriamųjų darbų temų. Buvo Lietuvos vaistų katalogo vyr. redaktoriaus pavaduotojas, mokslinių žurnalų redakcinės kolegijos narys.

 
Savanoris bibliotekoje