Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Harmonijos kvadratas

Harmonijos kvadratas

Harmonijos kvadratas

Autoriai: Joseph Maroon, Carrie Kennedy

Dėl spartėjančio gyvenimo tempo ir sau keliamų vis didesnių reikalavimų perdegimas tapo vienu dažniausiai šiuolaikinius žmones kamuojančių emocinių bei psichologinių negalavimų. Kopiant karjeros laiptais, nelengva rasti laiko šeimai, draugams, pomėgiams ir sau, todėl galiausiai atsiduriama aklavietėje ir netenkama visko. Visa tai savo kailiu patyręs medicinos daktaras Josephas Maroonas knygoje „Harmonijos kvadratas“ dalijasi savo gyvenimo istorija ir išmoktomis pamokomis.
Sulaukęs vos keturiasdešimties, Josephas Maroonas jau buvo pasaulyje pripažintas neurochirurgas – jam atrodė, kad jis turi viską, ko galima pasiekti profesinėje srityje. Tačiau netrukus jis patyrė vieną netektį po kitos, darbas ir gyvenimas prarado džiaugsmą ir iš pripažinto žinomo neurochirurgo Maroonas tapo… sunkvežimių aikštelės prižiūrėtoju.
Kad ir ką bedarytų, jis laikė save nevykėliu. Neturėjo ryžto keistis, neturėjo nei norų nei vilčių. Tai buvo absoliutus PERDEGIMAS. Knygoje „Harmonijos kvadratas“ jis aprašo visus patirtus simptomus – depresiją, nemigą, mintis apie savižudybę, cinišką požiūrį į aplinkinius ir patį save.
Nors su šiomis problemomis susiduria tūkstančiai, ne visi žino, kad tai – tik simptomai, klinikinė perdegimo ir pervargimo išraiška. Nepaprastai sunku identifikuoti tikrąsias negalavimų priežastis ir imtis efektyvių pokyčių.
Kaip tą daryti siūlo dr. Maroonas?
Jis savo sistemą vadina "harmonijos kvadratu" – ji padėjo jam atsispirti nuo dugno ir grįžti ten, kur buvo anksčiau. "Harmonijos kvadrato" esmę sudaro pusiausvyra tarp keturių kvadrato kraštinių – kūno, darbo, santykių ir dvasios. Savo sukauptą patirtį, medicinines žinias ir žmogišką empatiją dr. Maroono pavertė aiškia ir lengvai suprantama sistema, kuri padės susidoroti su perdegimu.
Dr. Joseph Maroon – Pitsburgo universiteto Medicinos centro klinikos profesorius, Neurologinės chirurgijos skyriaus vicepirmininkas. Rašant knygą jam talkino Carrie Zuberbuhler Kennedy, laisvai samdoma rašytoja ir menininkė.

 
Savanoris bibliotekoje