Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Įveskite kaltinamuosius

Įveskite kaltinamuosius

Įveskite kaltinamuosius

Autorė: Hilary Mantel

Prestižine „Man Booker“ premija apdovanotas britų rašytojos Hilary Mantel istorinis romanas „Įveskite kaltinamuosius“ – antroji trilogijos dalis apie įtakingą Anglijos karaliaus Henriko VIII dvariškį Tomą Kromvelį.
Anglijos karalius Henriką VIII bet kokia kaina siekė skyrybų su savo pirmąja žmona Kotryna, kad galėtų vesti Aną ir susilaukti taip trokštamo vyriškos lyties sosto įpėdinio. Labiau nei valdovas, dėl įpėdinio jaudinosi jo sekretorius Tomas Kromvelis - įžvalgus vyras nujaučia, kad jei karalius mirs bevaikis, šalį praris politinė suirutė.
Vis dėlto ir antroji Henriko žmona Ana neišpildo lūkesčių, tad valdovo susidomėjimas ja ima slūgti. Negana to, būdama įžvalgi ir aštraus proto Ana erzina tuščiagarbį Henriką, be to, nepriklausomas jos elgesys supriešina karalių su jo draugais ir senomis bei įtakingomis aristokratų šeimomis.
Dabar Henrikas VIII ima žvalgytis į Džeinę Seimūr, o jo dešinei rankai Kroveliui tenka tenkinti ir valdovo užgaidas, ir užtikrinti saugumą šalyje. Karaliui užtenka pasakyti, ir senąja žmona bus atsikratyta, tačiau įžvalgi moteris nujaučia pavojų ir telkia savo šalininkų gretas. Kromvelis - genialus politikas ir meistriškas manipuliuotojas - ketina įvykdyti Henriko įsakymą ir bet kokia kaina atsikratyti Anos. Tačiau sunaikinti Bolinus nebus taip paprasta... Kroveliui teks sudaryti paliaubas su senais priešais. Deja, tai atsilieps ir ir jam pačiam, ir visai šaliai.
Hilary Mantel pasakojimas pasižymi išskirtiniu dėmesiu smulkiausioms to meto buities ir gyvenamosios aplinkos detalėms, o romano veiksmas niekad nestokoja įtampos bei dinamikos. Verčiant romano „Įveskite kaltinamuosius“ puslapius skaitytojas pasineria į istoriją, kuriome scenos, vietos ir veikėjai nuolat keičia vieni kitus, o įtampa vis auga. „Įveskite kaltinamuosius“ pasakoja pirmojoje trilogijos knygoje „Vilko dvaras“ prasidėjusią Tomo Kromvelio istoriją - ištikimo karaliui dvariškio biografija nukelia į vieną paslaptingiausių ir tamsiausių Anglijos praeities etapų.

 
Savanoris bibliotekoje