Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Žmonijos gerumas. Naujas požiūris į mus

Žmonijos gerumas. Naujas požiūris į mus

Autorius: Rutger Bregman

monijos gerumas 1Jeigu tikėsime, kad dauguma žmonių nėra geri, atitinkamai elgsimės vieni su kitais. Ieškosime blogiausių savybių ir jų rasime. Kokio elgesio tikimės vieni iš kitų, tokio ir sulaukiame. Jeigu kalbėtume apie didžiausius mūsų dienų iššūkius (nuo klimato atšilimo iki mažėjančio tarpusavio pasitikėjimo), nepamirškime, kad visų sprendimų atspirties taškas yra supratimas, jog žmogaus prigimtis kitokia, nei iki šiol aklai tikėjome.
Rutger Bregman (Rutgeris Bregmanas, g. 1988 m.) – istorikas ir rašytojas, vienas populiariausių ir įtakingiausių Nyderlandų mąstytojų, patraukęs tarptautinį dėmesį raginimu pasaulio turtingiesiems pagaliau pradėti mokėti mokesčius. Jo novatoriškos idėjos apie žmonijos prigimtį ir galimybę pasaulį padaryti geresnį sparčiai skinasi kelią visame pasaulyje, keisdamos daugelio žmonių nuostatas ir skatindamos imtis pokyčių.
Žmogus yra žvėris, teigė karaliai. Žmogus iš prigimties linkęs nusidėti, kartojo dvasininkai. Žmogus yra beviltiškas egoistas, antrino finansininkai. Vakarų kultūroje šimtmečius vyravo žmogaus tamsiosios prigimties pavyzdžiai ir nuostata, kad esame iš prigimties sugedę ir linkę į blogį. O kas, jei tokia nuostata klaidinga? Rutgeris Bregmanas knygoje „Žmonijos gerumas“ meta drąsų iššūkį ir, remdamasis naujausiomis psichologijos, ekonomikos, biologijos, archeologijos įžvalgomis, teigia priešingai: žmonės iš prigimties yra geri ir labiau linkę bendradarbiauti nei konkuruoti. Maža to, mūsų instinktas pasitikėti kitais yra vienas iš svarbiausių žmonijos evoliucijos veiksnių. Bet jeigu iš tiesų dauguma žmonių geri, kodėl pasaulyje tebėra tiek daug kančios? Autorius nesiekia visko suniveliuoti, tačiau labai kritiškai pažvelgia į istorinius įvykius, didžiąsias idėjas, mokslinius tyrimus, į ypatingų žmonių ypatingas iniciatyvas, darančias pasaulį geresnį. Tuo pat metu jis neužsimerkia prieš skaudžią tikrovę. Autoriaus idėjos įtraukia į intelektinį nuotykį, o realūs pavyzdžiai iš žmonijos istorijos ir žmonių kasdienybės intriguoja ir keičia požiūrį į mus pačius.
Ši knyga supurtė mano įsitikinimus ir privertė pažiūrėti į žmonijos istoriją iš naujos perspektyvos.
Yuval Noah Harari, „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“ ir kt. autorius.

 
Savanoris bibliotekoje