Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » Naujos knygos » Suaugusiems » Grand Hotel Europa

Grand Hotel Europa

Autorius: Ilja Leonard Pfeijffer

Grand Hotel Europa„Gyvenimo meilė gyvena praeityje. Nepaisant dviprasmiškumo, tai siaubingas sakinys, kurį esu priverstas užrašyti. Man nesinori šiuo atžvilgiu, kaip ir viešbučio, kuriame apsistojau, bei žemyno, kurio vardu pavadintas šis viešbutis, atžvilgiu, prieiti prie išvados, kad geriausi laikai liko praeityje, kad ateitis nieko nebežada ir telieka gyventi praeities atsiminimais."
Rašytojas apsigyvena garsiame, tačiau griūvančiame viešbutyje „Grand Hotel Europa", norėdamas skirti sau laiko apmąstyti, kodėl sužlugo jo santykiai su Klėja, kurią jis įsimylėjo Genujoje ir su kuria persikėlė gyventi į Veneciją. Jis rekonstruoja įtraukiančią jų meilės istoriją masinio turizmo laikais, prisimindamas jųdviejų keliones į Maltą, Palmariją, Portovenerę ir Činkve Terę bei jų nuotykių kupinas paskutinio Karavadžo paveikslo paieškas. Tuo tarpu jį vis labiau užburia „Grand Hotel Europa" paslaptys ir jis vis labiau susisaisto su įstabiais veikėjais, gyvenančiais viešbutyje ir menančiais elegantiškesnius viešbučio gyvavimo laikus, tačiau globalizacija ima veržtis ir į šią, regis, laike sustingusią vietą.
„Grand Hotel Europa" yra didis Iljos Leonardo Pfeijfferio romanas apie Senąjį žemyną, kur praeities tiek, kad ateičiai nebelieka vietos, ir kur realiausias ateities perspektyvas teikia turistinis praeities eksploatavimas. Tai teatrališka ir lyriška knyga apie Europos tapatybę, nostalgiją ir eros pabaigą, kurioje daug netikėtų siužeto posūkių, humoro, ironijos ir žaismo.
Poetas ir rašytojas Ilja Leonardas Pfeijfferis (g. 1968), vienas savičiausių šiuolaikinės literatūros didmeistrių, pelnė pripažinimą išleisdamas keliasdešimt knygų, iš kurių žymiausiomis laikomi romanai „Grand Hotel Europa", „La Superba", poezijos rinktinė „Idilės", autobiografinis romanas „Laiškai iš Genujos". Rašytojas gyvena ir dirba Genujoje.
„Grand Hotel Europa" dėl grandiozinio stiliaus, intriguojančio visų įmanomų temų ir motyvų perpynimo, o labiausiai – įtraukiančio mūsų laiko dvasios vaizdavimo galima laikyti tikru šedevru, meistrišku ir sodriu (...) Jis pralenks savo laiką." – Trouw (Nyderlandai)
„Grand Hotel Europa" yra meilės laiškas senam, numylėtam, mirtinai išvargusiam, bet nuostabaus grožio žemynui." – De Limburger (Nyderlandai)

 
Savanoris bibliotekoje