Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Žodis po žodžio – kelionė su Vaikų knygų penketuku

Žodis po žodžio – kelionė su Vaikų knygų penketuku

                   Patys žaviausi skaitymo patyrimai – vienumoje, akistatoje su knyga. Tačiau knygų stebuklai ir veikėjų pokalbių įdomumas – buvimas su kažkuo, pokalbiai apie tai, kas perskaityta. Miesto biblioteka pakvietė ,,Ateities‘‘ progimnazijos bibliotekininkę Vandą Kuzienę ir antrokus su mokytoja Elona Moncevičiene į Metų vaikų knygos penketuko skaitymus:,,Skaitau – keliauju‘‘. Ir keliauta su  T. Dirgėla – ,,Benas – sapnų siuvėjas‘‘, V. V. Landsbergiu – ,,Pūkis karalius‘‘, P. Norvila – ,,Strykst pastrykt‘‘, I. Zarambaite – ,,Stebuklingi senelio batai‘‘, D. Zavedskaite – ,,Lietus ir skafandras‘‘.


Žodis po žodžio – ,,Viskas taip, kaip yra!‘‘(P. Norvila). Į stebuklus vedė gerai žinomi autoriai ir jų veikėjų išmintis. Pavyzdžiui: kuo skiriasi tikras karalius nuo netikro? Ogi tikrasis – daug dirba ir rūpinasi kitais! O ir antrokai žino, kad karalius turi karūną ir vadovauja! Ir ne tik – iš knygos ,,Lietus ir skafandras’’ jie sužinojo, ,,kad savyje turi pasaulio jausmą’’, kiekvienam reikia turėti savo jausmą! Visų autorių pastebėta, jog būtina rūpintis, kad gėris pirmautų. ,,O kas būna, kai sapnų adata patenka į blogas rankas? Tikrai ne pyragai’’,– sako rašytojas T. Dirgėla. Ir vis dėlto teisybė nugali. Įvairiausi nuotykiai laukia ir su Enriku bei jo senelio batais rašytojos I. Zarambaitės  knygoje ,,Stebuklingi senelio batai’’– pasaulis, kuriame ,,Vieni ateina, kiti išeina’’, o meilė lieka.

                  Itin ,,Ateities’’ progimnazijos mokytojos Elonos antrokai smagiai keliavo su rašytoju P. Norvila ir jo ,,Strykt pastrykt’’ – šiuolaikinis kiškis pateko į penketuko viršūnę! Minėtą knygelę mokinukai jau buvo perskaitę ir aptarę klasėje, todėl aiškiai reiškė savo nuomonę. Netgi prasitarė, kad užaugę patys rašys knygas. Kodėl? Jie įsitikinę, kad reikia papasakoti apie savo šeimą, savo namus. Visi turi apie tai rašyti – tokie antrokų patyrimai. Kiekvienam įdomu, kas apie saviškius kalbama.Tai va – turbūt kiškis buvo teisus:,, Aš irgi parašysiu knygą! – net cyptelėjo iš smagumo. – Juk jeigu gali kiti, galiu ir aš!‘‘(P. Norvila). Gal jis pataikė – tai gyvenime svarbu? Antrokai tuo neabejoja!

               Ach, tas žodis po žodžio – ir lieka atmintis. Lieka tai, kas pamatyta, perskaityta, aptarta, su kuo keliauta sykiu – gero Jums skaitymo! Ir knygų, kurios jau parašytos ir laukia mūsų, skaitytojų, emocijų.

                                                     Sigita Naglienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje