Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Bibliotekoje šurmuliavo tradicinė – jau penktoji – Knygų mugė

20210930 104352

Rugsėjo 30 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje šurmuliavo tradicinė – jau penktoji – Knygų mugė. Visus susirinkusius pasveikino bibliotekos vadovė Vida Urnikienė, Telšių rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Eglė Tarvainytė, Telšių YAMAHA muzikos mokyklos moksleivės ir mokytojos Valdareza Laurinavičienė, Alina Gintalienė.

Su telšiškiais knygų mėgėjais bendravo ir savo išleistas knygas pristatė rašytojai Vytautas Račickas ir Zita Gaižauskaitė, telšiškė pedagogė Irena Radzienė (neseniai išleidusi daugiau kaip keturiasdešimt metų rinktą ir sudarinėtą „Žemaičių kalbos telšiškių tarmės žodyną“), Žemaičių kultūros draugijos pirmininkas Stasys Kasparavičius, Žemaičių muziejaus „Alka“ darbuotojos Donata Kazlauskienė ir Loreta Norvaišienė lankytojus kvietė susipažinti su muziejaus išleistais leidiniais ir jų įsigyti, dalyvavo leidyklų „Raidynėlis“, „Gelmės“, „Charibdė“ atstovai.

Vyko du mažųjų skaitytojų susitikimai su rašytojais.

Rašytojas Vytautas Račickas nuoširdžiai pasikalbėjo su Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos trečiokais ir jų mokytojomis Birute Narmontiene, Ingrida Batavičiene. Vieno žymesnių vaikų rašytojų Lietuvoje apysaka „Šlepetė“ išrinkta geriausia 1996 m. knyga vaikams. 1998 m. už apysaką „Zuika dar gyvas“ rašytojui įteikta Gabrielės Petkevičaitės-Bitės premija, o 2003 m. trečioji trilogijos knyga apdovanota rašytojo Vytauto Tamulaičio premija. Lietuvos autorių teisių gynimo agentūros (LATGA-A) duomenimis, tai vienas populiariausių vaikų rašytojų, kasmet patenkantis į skaitomiausių autorių penketuką. 2011 m. jam įteikta Vaikų literatūros premija.

Vaikai ypač aktyviai klausinėjo rašytojo, domėjosi jo kūryba. V. Račickas supažindino su naujausiomis savo knygomis. Viena iš jų – „Juzulio istorijos“ – jau trisdešimt devintoji autoriaus kraitėje. 27 trumpų istorijų knyga vaikams ypatinga tuo, kad joje pagrindinis veikėjas prabyla įvairiomis tarmėmis. Jis keliauja laiku ir erdvėje, atsidurdamas vis kitoje Lietuvos vietoje (Klaipėdoje, Plungėje, Telšiuose, Šilalėje ir kt.). Veiksmas vyksta ir 1964 metais, ir 2009. Kai kurios istorijos atėjo iš rašytojo ar net jo tėvų vaikystės, kitos – dar iš senesnių laikų. Knygoje Juzulis kalba įvairiomis tarmėmis: ir žemaitiškai, ir dzūkiškai, ir aukštaitiškai.

Kita nauja rašytojo knyga – „Tikras vyras“ – skirta jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams. Ji padės skaitytojui suvokti, regis, labai paprastą dalyką – kur tikras vyriškumas, o kur menamas. Ir ką reiškia būti vyru netgi tada, kai esi dar vaikas.

Viena mylimiausių ir populiariausių vaikų poečių Zita Gaižauskaitė Vaikų literatūros skyriuje susitiko su Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos antrokais ir jų mokytoja Kristina Būtiene.

Daugelis poetės knygelių skirtos ikimokyklinio bei jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams ir tarp jų yra itin populiarios. Pati poetė noriai lankosi įvairiose ugdymo įstaigose, skaito savo eilėraštukus, skatina mažuosius pamilti knygą. Ji – retas pasišventimo pavyzdys:  meilė literatūrai ir vaikams paženklino jos nesibaigiančias keliones per visą Lietuvą, lankant atokiausias bibliotekas, mokyklas, pradinių klasių mokinukus. Knygelių veikėjai – sraigė, nešanti savo namelį, šokančios varlės, smuikuojantis žiogas, lapė, voras, žaltys... Eilėraščiuose galite sutikti ir uodą, kuris musę prausė, ir kalbantį medį, voveraitę bei daugybę girios gyventojų. Daug proginių eilių apie Velykas, Kalėdų eglutę…

Visoje jos kūryboje vyrauja paprastas, skaidrus eiliavimas, aiškus rimas ir ritmas. Patraukia nesudėtingos situacijos ir veikėjai, vaizduojamas stebuklingų nutikimų pasaulis. Dažnai eilėraščiai pateikiami klausimų forma – tai skatina jaunuosius skaitytojus mąstyti. Daugelis kūrinėlių itin lyriški, apdainuojantys gamtos grožį, žmogaus ir jį supančio pasaulio santykį. Atgyja daiktai, gamtos reiškiniai ir gyvūnai prabyla netikėtai skambiais dialogais. Pagal Z. Gaižauskaitės eilėraščius sukurta ir dainelių, viena žinomiausių ir mylimiausių – „Tėvyne tu mano“. Poetė Z. Gaižauskaitė jaunajam skaitytojui išleido jau per 50 knygelių.

Knygą „Ceklio žemės pilių lobiai“ pristatė jos sudarytoja Žemaičių muziejaus „Alka“ vyr. muziejininkė Irma Kontautienė. Ši knyga skirta entuziastingiems keliautojams, trokštantiems susipažinti su Žemaitijoje esančiais piliakalniais. „Susimąsčiau: ar Telšiai turi knygą apie piliakalnius? Pasirodo, ne. Ir aplinkiniai rajonai nelabai. Todėl ėmiausi iniciatyvos parengti knygą apie Telšių apskrities piliakalnius“, – kalbėjo I. Kontautienė, pripažinusi, kad knygos sudarymas nebuvo lengvas. Iš pradžių leidžiamą knygą ketinta pavadinti paprastai „Telšių rajono piliakalniai“, tačiau, renkant medžiagą, aptikti atradimai įkvėpė leidinį pavadinti buvusios kuršių ir žemaičių žemės vardu „Ceklio žemės pilių lobiai“. Ceklis – istorinė pietų kuršių žemė, kuriai priklausė dabartinė Skuodo rajono, savivaldybės teritorija, didžioji dalis Kretingos, Mažeikių, Plungės, Telšių, dalis Rietavo ir Klaipėdos rajonų savivaldybių teritorijos.

Knygoje vaizdingai aprašomi net 37 Žemaitijos piliakalniai ir juose slypintys lobiai: Lietuvos archyvuose ir muziejuose saugomi autentiški mūsų senolių padavimai lietuvių ir žemaičių kalbomis, archeologiniai tyrinėjimai bei radinių saugojimo vietos. Leidinyje panaudoti sutartiniai ženklai padės keliautojui greičiau rasti jį dominančią informaciją, pakeliauti po paslaptingąją Žemaitiją ir atrasti Ceklio žemės pilių lobius.

Kūrėja, išeivijos tyrinėtoja, kultūrinių projektų koordinatorė Karolina Ušinskytė pristatė naują savo knygą apie Čikagos lietuvius „Atgal negrįžę“. Knygos pagrindas – autorės magistro baigiamasis darbas, apgintas Maltos universitete, papildytas naujais tekstais ir prisiminimais.

Knygų mugę organizavo Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoje biblioteka, informaciniai rėmėjai: laikraščiai „Telšių žinios“ ir „Kalvotoji Žemaitija“, Žemaičių muziejus „Alka“, Žemaitijos turizmo informacijos centras.

Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos inf.

20210930 171004  20210930 153504  20210930 113241 

20210930 110831  20210930 104016

 
Savanoris bibliotekoje