Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

VILIJAUS ŽAGRAKALIO FOTOGRAFIJŲ PARODOS „FOTORENESANSAS“ ATIDARYMAS

Kovo 2 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje atidaryta fotografo Vilijaus Žagrakalio darbų paroda „Fotorenesansas“.
Fotografijos entuziastas, tyrinėtojas ir eksperimentuotojas V. Žagrakalys gyvena ir kuria Šiauliuose. Pasak menininko, fotoaparatas nuo vaikystės dažnai būdavo jo matymo lauke: tėvas imdavo fotoaparatą į įvairias išvykas, fotografuoti mėgo ir dėdės, tėvo broliai, šeimoje dažnai buvo kalbama apie šį meną. Tad nuotraukų gamybos technologija darėsi įdomi nuo jaunų dienų. Vėliau, kaip ir daugelis, laikinai susižavėjo naujove – skaitmenine fotografija. Daug skaityta, analizuota, bandyta...
Beveik prieš dešimtmetį fotografas susidomėjo XIX a. nuotraukų spausdinimo metodais, keletą iš jų išbandė, pavyzdžiui, druskingąjį popierių, Vandyke, Kallitype. Pastarasis labiausiai tiko, nors tai daug laiko ir sąnaudų reikalaujantis būdas. Vėliau išbandytas platininis spausdinimo metodas – pastaruoju metu jis ir naudojamas antspaudams.
„Mano fotolakštuose dažnai aptinkamas šviesos ir tamsos kontrastas. Labai mėgstu objektų ar erdvės fragmentus. Tai medis, žolė, durys, užraktas, langas... Atkreipiu dėmesį į nykstantį ir/ar naikinamą objektą, kuris verčia ne tik stebėti, bet ir mąstyti...“, – pasakojo autorius.
Fotografas yra surengęs kelias personalines parodas Lietuvoje, Latvijoje. Išskirtinio dėmesio sulaukė jo darbai, eksponuoti Alternatyvios fotografijos parodoje Gdanske, Lenkijoje.
Viskas, kas sena, atgimsta. XIX a. – fotografijos atsiradimo ir suklestėjimo laikotarpis. Tada pradėtos taikyti įvairios technikos ir technologijos vaizdui perteikti plokštumoje. Po šlapio kolodijaus metodo atsirado sidabro želatininis procesas, kuris išliko iki skaitmeninių technologijų sukūrimo. Paplitus šiam metodui, įsteigta daug fotostudijų, kurios įamžindavo žmones (portretai, grupinės kompozicijos). Pradėti kurti įvairių vaizdų albumai.
Maždaug tuo pačiu metu atrastas ir platininis metodas. Platinos spaudiniai, dar vadinami platinotipija, yra fotografiniai spaudiniai, pagaminti monochrominio spausdinimo proceso metu, naudojant platinos junginius. Platinos spaudiniai yra patvariausi iš visų fotografijos technikų. Platinotipija pasižymi labai subtiliais atspalviais, jai būdingas didelis tonų diapazonas. Reikalingas chemines medžiagas fotografai siunčiasi iš užsienio, nes Lietuvoje jų įsigyti nėra kur. Brangiausios nuotraukos, galinčios išlikti net 200 metų, gaminamos su platina.
Fotografas V. Žagrakalys, pradėjęs domėtis fotografijos technologijomis, išbandęs keletą nuotraukų spausdinimo būdų, po ilgo eksperimentavimo pasirinko platinos-paladžio metodą. Šiuo metodu sukurtus antspaudus pristato fotofragmentų ekspozicijoje.
Menininką parodos atidarymo proga sveikino bibliotekos vadovė Vida Urnikienė, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto docentas Tomas Vaičaitis, Telšių Žemaitės gimnazijos mokytojas Audrius Skukauskas. Apie savo darbų technologiją išsamiai pasakojo pats fotografijų autorius Vilijus Žagrakalys, kalbėjo ir jo žmona Izolda Žagrakalienė – dailininkė tekstilininkė, kūrybinių projektų organizatorė ir vadovė. Renginį vedė vyr. bibliotekininkė Jolita Maščinskienė.
Džiugu, kad atvyko nemažai menininko gerbėjų, fotografijos mėgėjų, ypač jaunimo.
Paroda bibliotekoje bus eksponuojama tik iki kovo 31 d. Maloniai kviečiame!
Daugiau nuotraukų:
 
 
Savanoris bibliotekoje