Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

BIBLIOTEKA – VšĮ „DŽIAUGSMO SLĖNIS“ ĮGYVENDINAMO PROJEKTO PARTNERĖ

Balandžio 8 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje rinkosi įstaigų atstovai, kuriems aktualus vaikų ir jaunimo psichinės ir emocinės sveikatos gerinimas. Vyko VšĮ Vaikų ir jaunimo centro „Džiaugsmo slėnis“ organizuotas renginys – pristatytas pradėtas vykdyti 2014-2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Sveikata“ lėšomis finansuojamas projektas „Džiaugsmo slėnis „Vaikų ir jaunimo psichinės ir emocinės sveikatos gerinimo modelio diegimas““. Įgyvendinamo projekto koordinatorė – VšĮ Vaikų ir jaunimo centro „Džiaugsmo slėnis“ direktorė Jūratė Gineitienė, projekto vadovė – Ligita Diržininkienė. Svečiams sėkmingo darbo palinkėjo bibliotekos vadovė Vida Urnikienė (biblioteka yra šio projekto partnerė).
Įgyvendinant projektą, Lietuvoje siekiama stiprinti psichinės sveikatos paslaugas bendruomenėse bei gerinti vaikų ir jaunimo gerovę. 30 mėnesių projekto veiklos įgyvendinamos Mažeikių, Plungės, Telšių ir Palangos savivaldybėse kartu su Islandijos partneriais. Kiekvienai savivaldybei skiriamas projekto finansinis indėlis.
Projekto metu Lietuvoje bus adaptuojama „Headspace“ modelio versija, ji yra tinkama dėl ankstyvosios psichinių sveikatos problemų prevencijos ir jų tolesnio vystymosi stabdymo. Modelis užpildo spragą, teikiant kompleksines ir tarpusavyje suderintas paslaugas specialiųjų poreikių vaikams ir jaunimui, ypač vaikams ir jaunimui su emociniais sutrikimais, būdingais tikslinei grupei iš nepalankių aplinkų.
„Headspace“ modelis veikia Danijoje, Australijoje, Islandijoje, JAV. Tačiau kiekvienoje iš šių šalių ar netgi toje pačioje šalyje (Australijos ir JAV atveju) modelio veiklos pritaikomos ir modifikuojamos pagal vietos vaikų ir jaunimo poreikius, laikantis bendrųjų modelio algoritmų ir principinių nuostatų.
Kodėl tai aktualu Lietuvoje? Remiantis įvairių tyrimų duomenimis, Lietuvos rizikos vaikų ir jaunimo situacija pasižymi daugybe problemų: santykinai žemas subjektyvios sveikatos ir gerovės įvertinimas, didėjantis rūkymo, alkoholio ir narkotikų vartojimo mastas, plintančios patyčios bei augantis savižudybių skaičius. Specialistai sutaria: psichinės sveikatos paslaugų vaikams ir jaunimui pasiekiamumas ir kokybė, ypač pastaraisiais metais, Lietuvoje yra nepakankama. Daugėja vaikų, turinčių elgesio ir emocijų raiškos sutrikimų, o paramos ir orientavimo sistema vaikams ir jaunuoliams, paliekantiems vaikų globos įstaigas, socializacijos centrus, globėjų šeimas ar rizikos grupėms priklausančias šeimas, turi būti stiprinama. Šiame kontekste ypač svarbūs sveikatos ir socialinio sektoriaus veiksmingo bendradarbiavimo modeliai.
Svečiams VšĮ Žemaitijos turizmo informacijos centras surengė ekskursiją „Telšiai. Jaunimas ir miestas“.
Daugiau nuotraukų:
 
 
 
Savanoris bibliotekoje