Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

ŽEMAITIŠKI SKAITYMAI „ŽUODIS PO ŽUODE...“

Gausiai birželio 7 dieną į Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos skaityklą susirinko žemaičių tarmiško žodžio skaityti ir klausyti! ŽEMAITIŠKI SKAITYMAI „ŽUODIS PO ŽUODE...“ turėtų vykti dažniau. Žemaičių kalbos mokykimės visi kartu ir jauni, ir vyresni“..., – tarė Bibliotekos vadovė Vida Urnikienė paskelbdama skaitymus.
Žemaitiškų skaitymų dalyviai džiaugėsi, kad bent valandėlę nereikės liežuvio laužyti lietuvių bendrine kalba. Skaitė žemaitiškai ir jauni, ir vaikai, ir garbingo amžiaus sulaukę. Girdėjom šmaikščių, juokingų, pamokančių istorijų bei pasakojimų ir pakilios, jautrios poezijos.
Vida Čėjauskienė, Remigijus Macas, Eglė Tarvainytė, Rita Buivydienė, Dalia Milašauskienė, Irena Daunienė, Juozas Šileika, Regina Godeliauskienė nesigailėjo, kad paaukojo pietų pertrauką žemaitiškam žodžiui. Buvo taip gera, taip saugu, kad net sveiko žemaičių sielos, visą gyvenimą nešiojusios kartėlį dėl nejautrių žodžių, jog Žemaičių kalba esą nekultūringa.
Aušra Ubartienė, renginio vedėja, nepaliko be dėmesio ir renginio žiūrovų. Ji metė iššūkį jaunimui, kaip gerai jie žino žemaičių kalbą. Kai kurių žemaitiškų žodžių reikšmės nežinojo ir vyresnioji karta...
Jauniausios skaitovės, – 5 metų l/d „Nykštukas“ auklėtinė Simona Jurkaitytė, auklėtoja Virginija Balnienė ir Vincento Borisevičiaus gimnazijos 3 klasės mokinė Taina Leonaitė, – savo drąsiu žodžiu paguodė ir nuramino vyresniuosius – Žemaičių kalbai negresia išnykimas.
 
Savanoris bibliotekoje