Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

IŠ BIRŽELIO 14-OSIOS LIUDIJIMŲ – ATMINTIES KELIAS NUO 1941-ŲJŲ

„Atmintis – didžiausia ir slapčiausia žmogaus dvasios jėga“, – Viktorija Daujotytė

   06 14 Tremties ešelonai – masiniai žmonių vežimai, išskyrimai, Sibiro lageriai, žiaurios Arktikos sąlygos, neįsivaizduojamos kančios – be kaltės kalti, beteisiai, pasmerkti mirčiai. Tokia atmintis – reikia apie ją kalbėti, reikia su ja būti, reikia priešintis užmarščiai – tai mūsų tautos, mūsų istorijos dalis. Turime liudijimų – knygų knygos prirašytos – teisybė, sunkmetis, išlikimo stiprybė. Knygų išsaugota atmintis – gedulas ir viltis. Ir Miesto bibliotekos parodoje „Birželio 14-osios liudijimai – atminties kelias nuo 1941-ųjų“ – knygos apie žmones ir jų gyvenimus, tragedijas, dramas ir tikėjimą, dvasios stiprybę, žmogiškumo pergalę. 

Anot vieno iš tų dienų liudytojų Valentino Gustainio, „Birželio 14-oji daugybės lietuvių atmintyje liko kaip juoda diena. Tai buvo pirmoji masinių deportacijų diena, pirmas masinis gyventojų trėmimas iš gimtojo krašto. Niekas nebuvo pasirengęs, niekas net neįsivaizdavo, kad galėtų būti taip baudžiami niekuo nenusikaltę taikūs gyventojai“ – mintys iš jo knygos „Be kaltės“, 1989 m. Suaugę ir vaikai – visi vienodai pasmerkiami mirčiai. „Leiskit į Tėvynę“ – trėmimo kelias 1941-1942 metais, „tos skausmo jūros“, knyga išleista 1989 m. 1991 m. išleistoje knygoje „Ešelonų broliai“ – tremtų ir kalintų vyrų, nuo gimnazisto, istoriko, tarnautojo iki ūkininko  pasakojimai ir sunkiausi išmėginimai, sudaryti ištremtųjų sąrašai –  laikmečio beviltiško gyvenimo priminimai. 1999 m. knygoje Vilkaitis A. „Gyvensim“ – tai „Kitoks žvilgsnis“, kaip sako V. Daujotytė, – „Nedaug tėra žmonių, kurie žvelgia plačiau, sakytume, filosofiškiau.“ „Negrįžo į Lietuvą...“ „Kad ir kaip plačiai, kaip tolerantiškai žiūrėtume, drama, prasidėjusi pirmaisiais lietuvių trėmimais, nepasibaigusi, ji tebevyksta, persmelkdama kelintos kartos gyvenimus.“ Esamas – ir trokštamas gyvenimas – ir taip knyga po knygos, ir turime išgyvenimų tiesą. Iš viso Miesto bibliotekos parodoje apie 1941 metų įvykius, kūrybinio palikimo liudijimus, galima pasiskaityti iš atrinktų 20 spaudinių.

Atmintis liudija, sugrįžimas į atmintį – ne tik praeities paminėjimas, tai šių dienų gyvenimo akistata su tuo, kas gyva, kas atvira, dėl ko gelia. Atmindami ir patys stiprėjame.

Bibliotekos informacija. 2022 m. birželis

 
Savanoris bibliotekoje