Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

VINCAS KRĖVĖ-MICKEVIČIUS – SAVITOS GYVENIMO FILOSOFIJOS RAŠYTOJAS

1 KreveJis buvo universalus, įvairių žanrų kūrėjas, atvėręs protingai sutvarkyto žmogaus ir gamtos vienovės pasaulį – rodęs tikrąjį žmogiškumą. Spalio 19-oji –140-ies Rašytojo gyvenimo metų paminėjimas.

Vincas Krėvė – Mickevičius – iš Subartonių, stipraus charakterio, atkaklaus būdo žmogus. Jo Dainavo šalis – „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“ – poetiška giesmė žmogaus drąsai ir pasiaukojimui, tėvynės meilei. Toji poringė parašyta 1912 metais – vadinasi, jau ir 110-ieji! Ir skaitomi, ir gyvi pasakojimai su garsiaisiais Merkinės Kirkliais, su skaisčiąja mergele Meiluže, su narsiuoju berneliu Zubriu, su veikėjais, kurie nuo mokyklos suolo savaip artimi – perduodantys iš kartos į kartą savo gyvenimo išmintį. Turtinga tautosaka – iš gimtojo rašytojo krašto, iš legendų ir padavimų, iš žmonių pasakojimų. Drama „Skirgaila“ – taip pat, galima sakyti, sulaukusi garbingą 100-etį, juk parašyta 1922 metais, sėkmingai iki šiol skaitoma. Taip būtų galima minėti vieną po kito kūrinį – unikali kalba, savita galvojimo ir atradimo istorija.

Miesto bibliotekoje veikia paroda, skirta Vinco Krėvės – Mickevičiaus gyvenimo, kūrybos atminčiai – didžiulio jo darbo, rašytojo individualumo, jo veikėjų pasaulio pasikartojimui. Kiekvienas gali rasti sau mielą skaitymo lobį – iš viso pateikiama 27 knygų – originalių spaudinių ir kitų autorių kūrinių, minčių apie Krėvę. Skaitykime. Anot Viktorijos Daujotytės, „Pasaulis Krėvei buvo mįslingesnis negu kitiems jo laiko rašytojams“(2010). Jo knygose yra pasaulis, kokio nerasime jokiose kitose. Taigi „skalsink, Dieve“, kaip sako pats autorius, kad mums visko užtektų. Kad užtektų gyvenimo visa tai perskaityti ir suprasti, kaip rašytojas kasdienį gyvenimą siejo su aukštosiomis dvasinėmis priedermėmis.

Miesto bibliotekos informacija, 2022 m. spalis

1 Kreve 2 Kreve

 
Savanoris bibliotekoje