Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

VAIKAI SUSITIKO SU FOTOGRAFE LINA KAVALIAUSKYTE

Lapkričio 28 d. bibliotekoje apie savo profesiją vaikams pasakojo profesionali fotografė LINA KAVALIAUSKYTĖ, jau dešimt metų dirbanti šį darbą, Telšių „Ateities“ progimnazijoje vaikams rengianti kūrybines fotografijos dirbtuves. Pedagogė labai domisi fotografijos menu.

Į susitikimą atvyko „Germanto“ progimnazijos 3b klasės vaikai su mokytoja Daiva Greviene.

Fotografė vaikams parodė, kaip atrodo seniausia pasaulio nuotrauka, kurioje buvo užfiksuotas žmogus. Ar žinote, kur ji buvo padaryta ir kiek laiko tai užtruko? Seniausia fotografija gimė Prancūzijoje, fotografuojant pro langą, nuotrauka daryta 10–12 minučių. Gražią 1838 m. dieną vienas paryžietis, eidamas judriu Paryžiaus bulvaru, trumpam stabtelėjo, kad jam nuvalytų batus. Tai lėmė, kad ir jis, ir batų valytojas pateko į fotografijos istoriją kaip pirmieji kada nors nuotraukoje užfiksuoti žmonės. Tą dieną prancūzas Louisse'as Daguerras, kuris buvo vienas iš fotografijos pradininkų, kaip tik eksperimentavo: bandė pro savo kambario langą nufotografuoti Šventyklos bulvarą – judrią gatvę Paryžiuje. Fotografavimo metodas, kurį pasitelkė L. Daguerras, buvo jo paties išrasta dagerotipija – vienas pirmųjų fotografijos būdų: vaizdas buvo užfiksuojamas poliruotoje, sidabru padengtoje plokštelėje, ją apdorojant gyvsidabrio garais.

Vaikai sužinojo, kaip keitėsi fotografijos menas, kaip jis tobulėjo ir tapo prieinamas kiekvienam. Visi stebėjosi, kad 19 amžiuje fotografija buvo labai brangi ir sudėtinga, jei lyginsime su šiais laikais. Buvo daroma ir keistų fotografijų, pavyzdžiui, mirusių vaikų, kad tėvams liktų prisiminimas.

Dėkojame fotografei Linai už pasidalintas žinias. Daug įdomaus sužinojome apie fotografijos meną!

Projektą „Biblioteka: išlaisvink kūrybiškumą ir tapk kūrėju“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Telšių rajono savivaldybė.

 

 
Savanoris bibliotekoje