Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2011 » 2011 09 23 Varnių miesto bibliotekoje Elenos Knystautienės rankdarbių parodos pristatymas

2011 09 23 Varnių miesto bibliotekoje Elenos Knystautienės rankdarbių parodos pristatymas


Ir pražydo tada Varniai...

Saulėtą rudens lygiadienio popietę būreliai varniškių rinkosi į Varnių biblioteką dalyvauti savo 70-metį švenčiančios Elenos Knystautienės rankdarbių parodos pristatyme.
Auksinių rankų meistrę pasveikino Varnių seniūnijos seniūnas Rolandas Bružas,linkėjo ilgų kūrybingų metų ir įteikė Padėkos raštą už pasiaukojantį pėdsaką gražinant Varnių miestelį ir aktyvią visuomeninę veiklą. 

 Mažieji Varnių kultūros ir jaunimo centro vaikų dramos būrelio aktoriukai (vadovė –Z.Jasevičienė) jaudinančiai gražiai pasveikino jubiliatę ,sudėję močiutei „laišką“ į poetinę – muzikinę kompoziciją „Rausvai geltonas paštas“.

Renginio kaltininkę sveikino ir gražių pagarbos žodžių negailėjo Varnių Senolių bendruomenės pirmininkė Danutė Šarpnickienė.Jai paantrindama, varniškė Janina Armalienė priminė besikuklinančiai solenizantei ir parodos rengėjai,jog ji – jaunoji Elenutė anais gūdžiais pokario laikais niūrų ir dulkėtą Varnių miestelį savo rankomis pavertė ištisu žydinčiu gėlynu...Ji pražydino Varnius!

Tarsi prisimindamos būtąjį varniškių džiaugsmą ir akcentuodamos šiandieninius gėlynais pasipuošusius Varnius,Senolių bendruomenės narę Eleną dainomis pasveikino senjorių moterų vokalinė grupė (vadovė – Rūta Bitarienė).

Gėlės iš artimųjų ir draugų rankų,rožių buketas nuo bibliotekos ir kultūros darbuotojų – visa tai solenizantės Elenos Knystautienės pagarbos ir meilės vardan.

Pasak parodos kuratorės Varnių bibliotekininkės Zitos Macienės,Elena Knystautienė yra nuolatinė įvairiausių parodų dalyvė ir rengėja.Šį kartą jos rankdarbių ekspozicijoje daugybė mezginių:moteriškos palaidinės,miniatiūriniai augalai ir vaisiai,verbos ir daugybė įvairiausių amuletų,siuvinėti kryželiu paveikslėliai.

...Trumpa Elenutės vaikystė prabėgo Lūksto pakrantėse,netoli Vykintų piliakalnio,nuo kurio Lietuvos kunigaikštis Vykintas vedė savo pulkus į Saulės mūšį su kalavijuočiais.Romantiško Janšaičių kaimelio mergaitė žinojo kur sirpsta žemuogės,kaip padėti mamytei ravėti daržus ir palangėse auginti rūteles...

Būdama šešių metukų Elenutė basa jau bėgiojo dulkėtomis Varnių miestelio gatvelėmis.Baigusi Varnių gimnaziją,įsigijo mezgėjos profesiją ir įsidarbino Kauno meno dirbinių dirbtuvėse „Žilvytis“.Sunkaus darbo metų patirtis ir meninkės „gyslelė“neduoda ramybės sulaukus ir garbingo amžiaus – vis mezga,kuria ir teikia džiaugsmą bei šilumą žmonėms. - Gal būt kas antras varniškis nešioja Elenos megztas kojines ar pirštines, - nesistengia paneigti Elena.

Meniškos sielos ir darbščių rankų merginą tuometiniai miestelio „tėvai“ – vadovai pastebėjo ir pasiūlė dirbti oranžerininke(gėlininke).Pasiuntė i kursus pasisemti žinių ir dizaino patirties.

...Ir pražydo tada Varniai!...

Net po daugelio metų kiekvienas miestelio gyventojas atranda gėlininkės Elenos Knystautienės nuoširdaus darbo pėdsakus –gražiai puoselėjamus gėlynus prie visuomeninių pastatų,išradingai sukomponuotus darželius ir vejas prie individualių sodybų.Tai Elenos „užkratas“,- juokauja varniškiai.

Džiaugiasi Elenos širdis,kad gėris ir grožis vis labiau įauga į žmonių kasdienybę,tampa poreikiu ir būtinybe...

Po parodos pristatymo,prie kavos puodelio buvo ragaujami Elenos pagamintos „Rudens gėrybės“,obuoliniai sūriai,vaisiniai sumuštiniai ir kitokios įmantrybės.Moterys dalijosi valgių receptais,aptarė daržų ir sodų derlių,stebėjosi žemaitiškais grybavimo ypatumais.

Stanislovas Genutis

 
Savanoris bibliotekoje