Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2013 » Karolinai Praniauskaitei 185-eri

Karolinai Praniauskaitei 185-eri

S. Bertulio medalis

Šiemet sausio 18 dieną sukanka 185-eri metai, kai gimė

Žemaičių poetė Karolina Praniauskaitė

Prieš 10 metų šios dienos „Kalvotosios Žemaitijos" numeris telšiškiams plačiai nušvietė, kas padaryta poetės atminimo gaivinimo baruose. Tai buvo gražių darbų pradžia, sumanymų ir iniciatyvių idėjų viešinimo metas. Sekantis dešimtmetis pasižymėjo įvairiais konkrečiais darbais.

Pastatytas atminimo koplytstulpis gimtajame Padurbinyje, suręsti ąžuoliniai suolai ir poetų tribūna, pastatytas informacinis stendas. Karolina Praniauskaitė buvo pristatyta knygoje „Garsios Lietuvos moterys", žurnale „Žemaičių žemė", buvo prisimenama kalbininkų, literatūrologų darbuose XIX a. II pusės istoriniuose kontekstuose. Karolinai Praniauskaitei- įsimintinai poetei iš Žemaitijos net septyniolikos puslapių straipsnis 2007 m. publikuotas vieno Krokuvos universiteto leidinyje. Metų bėgyje straipsnius rašė ir eilėraščius bei prozos kūrinius poetei skyrė ne tik telšiškiai. Utenos Antano Jasūdžio klojimo teatro artistai ir režisierė Nida Treinytė sekdami K. Praniauskaitės ir A. Baranausko gražiausios draugystės legendos pėdsakais telšiškiams parodė spektaklį  "Sidabro namai". Žemaičių ir Lietuvos poetės gyvenimo pėdsakais vedami Telšiuose lankėsi Maironio muziejaus ekspedicijos dalyviai. Čia puikiai jautėsi ne vieno „Poezijos pavasario" renginio rajone atstovai. Padurbinio jaukus kampelis, nuo kurio Telšių Katedros bažnyčios stogas matosi, tapo vietos poetų „Meka".

Gaila, kad Padurbinio kaimui senokai išnykus iš administracinių registrų, ne vienas norintis į jį patekti klaidžioja kaip „ežiukas rūke" nerasdamas jokios krypties nuorodos.

O didžiausia šiemet poetės jubiliejiniams metams skirta dovana mums visiems būtų naujos modernios renovuotos K. Praniauskaitės viešosios bibliotekos atidarymas.

Julita Švėgždavičienė, skyriaus vedėja

 

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje