Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2013 » Ebru menas vaikų literatūros skyriuje

Ebru menas vaikų literatūros skyriuje

Ebru menas vaikų literatūros skyriuje

Vaikų literatūros skyriuje įvyko Kaunatavos bibliotekos darbuotojos Vilijos Jocienės ebrų „Mintys užrašytos ant vandens“ parodos pristatymas.

Ebru (piešimu ant vandens) Vilija susidomėjo prieš metus, pamačiusi tai per televiziją. Pirmąsias pamokas gavo iš Turkijos atvykusio (o ebru ir yra kilęs toje šalyje) mokytojo Fatih Yesil ir šio meno pradininkės Lietuvoje Irmos Čekanauskienės. Beje Irma ebru pritaikė lietuvišką pavadinimą VYTA (Veidas Yra Tavo Atspindys). Piešimui ant vandens naudojamas ebru indas, kuriame yra sutirštintas vanduo. Šio vandens paviršius yra padengiamas, natūraliais, ebru menui skirtais dažais, vėliau specialiomis lazdelėmis formuojami įvairiausi ir spalvingiausi ornamentai. O galutinis rezultatas pamatomas tik tada, kai paveikslas iš vandens perkeliamas ant popieriaus lapo.

 

Nejausdama laiko, visą valandą, „Džiugo“ gimnazijos aštuntokai, stebėjo tai, kas vyksta vandenyje. Vandens paviršiuje, padengtame dažais, Vilija formavo vaizdus, kurios perkėlė ant popieriaus, medžio. Ne tik rodė, kaip piešiama, bet ir mokė, atsakinėjo į kilusius klausimus. Kiekvienas galėjo ne tik pamėginti piešti ant vandens, bet ir susikurti sau paveikslą ar skirtuką knygai ebru technika.

Šis menas ne vien kuria begalinį grožį, kartu tai – ir terapija, kai vienu metu gydoma keliomis priemonėmis: vandeniu, judesiu, spalvomis, garsais, smilkalais“, - neslėpė Vilija. Ši meno rūšis suteikia ne tik estetinį pasitenkinimą, bet ir padeda atsipalaiduoti bei gerai jaustis viso proceso metu.

Tikimės, kad pirmoji Vilijos paroda „Mintys užrašytos ant vandens“ suteiks daug smagių akimirkų bibliotekos lankytojams.

Rūta Savickienė

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje