Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2014 » DAROM – 2014. KONTRASTAI GAMTOJE IR ŽMONĖSE

DAROM – 2014. KONTRASTAI GAMTOJE IR ŽMONĖSE

DAROM – 2014. KONTRASTAI  GAMTOJE  IR  ŽMONĖSE

Atsiliepdami į visoje šalyje jau septinti metai gamtos mylėtojų ir „Žaliųjų patrulių" organizuojamą akciją „DAROM!", Varnių miesto grožiui, tvarkai ir švarai neabejingi žmonės taip pat kas pavasarį aktyviai dalyvauja šioje pilietiškoje ir humaniškoje misijoje - negailėdami jėgų nei laiko švarina ir šviesina TAMSIŲJŲ žmonių skriaudžiamą gamtą, pačius nuostabiausius ir nepakartojamus mūsų paežerių ir paupių kampelius, pakeles, poilsiavietes bei kitas visuomeninio naudojimo teritorijas .

Štai ir praėjusį penktadienį, prieš Atvelykį Varnių seniūnijon susirinko visas pulkas Žemaitijos krašto mylėtojų – seniūnijos, kultūros ir pašto darbuotojai, nemažas būrelis Senolių bendruomenės aktyvistų ir , vadovaujami seniūnijos vyr. specialistų Kazimiero Kumžos ir Danutės Balkauskienės , patraukė Lūksto ežero pakrantėm.

„Trofėjų" ieškoti ilgai neteko – beveik kas žingsnis priglaudžiamas prašėsi gėralų „bambalys", stiklinės, popierinės ar metalinės taros „šedevras" , maisto atliekos ir kitos nesąmoningo žmogaus sąmoningai paliktos nuovalos!(Kaip gi kitaip pavadinti?!?...).

Vyrai su Senolių bendruomenės pirmininku Andriumi Martinavičiu priešakyje iš Egidijaus Bagdono poilsiavietės valdų atgabeno nuo darganų ir blogų žmonių kėslų priglaustą pliažo teritorijai skirtą persirengimo kabiną.Pasirodo,jog net tokia „įranga",palikta žiemai,neretai būna suniokojama arba sukūrenama!...Iš meilės gamtai ir žmonių triūsui!?...

Moterys iš pašto L.Petkuvienė, I.Pikelienė, I.Talmantienė, kultūros darbuotojos V.Krenciuvienė ir G.Žeimytė, seniūnijos tarnautojos I.Višpulskienė ir D.Juškienė energingai mosikavo grėbliais, į krūvas „suprašiusios" nemažą kiekį pernykščių lapų po Lūksto pakrantės ąžuolais.

Varnių regioninio parko specialistas S. Baškys kartu su seniūnijos staliumi E.Joniku remontavo poilsiavietės suolus. Juk kai kurie tų nekaltų gamtos „rakandų" buvo išrauti su „šaknimis" iš savo vietų ir nugabenti prie neleistinose vietose „įsteigtų" laužaviečių!

Nemažai,( oi nemažai!) geltonuose maišuose „prisigrūdo" gamtos svetimkūnių, kuriuos kruopščiai pamiškėje „uogavo" Senolių bendruomenės moterys B. Naikauskienė , J. Gumuliauskienė su sūnumi Raimondu, M. Tekorienė, M. Jovaišienė ir kitos.

Visą nuostabioje pavasarinėje gamtoje surinktą „trofėjų" utilizacijai su oranžiniu „Transporteriu" išvežiojo M. Statkus.

Pasak seniūnijos specialisto K.Kumžos ,šio pavasario švarinimosi akcijose surinkta daugiau kaip 300 maišų arba apie pora tonų įvairiausių šiukšlių.Išvaikščiotos visos septynių kelių iš Varnių ir į Varnius kryžkelės bei pakelės, gražiausios ir švenčiausios mūsų krašto vietovės bei poilsiavietės.

- Gal tuos žmones ne motinos gimdė, o tiesiog yra rasti šiukšlių konteineriuose?... – piktinosi viena varniškė, pasakodama apie radinius prie Varnelės po kompanijų pasisėdėjimo.

Internetinis puslapis labai negražiai primena varniškiams apie jaunimo naktinių orgijų „rezultatus" prie Autobusų stotelės ir Gaisrinės.

„Darom" akcijos dalyviai kviečia visus varniškius pamilti savo nuostabaus krašto gamtą, puoselėti ją ir puošti, o ne teršti.

Stanislovas GENUTIS

Nuotraukos

 
Savanoris bibliotekoje