Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2014 » Poezijos paukštė“ ir vėl čiulbėjo Kaunatavos žydinčiuose soduose

Poezijos paukštė“ ir vėl čiulbėjo Kaunatavos žydinčiuose soduose

Poezijos paukštė“ ir vėl čiulbėjo Kaunatavos žydinčiuose soduose

„Poezijos paukštė" gegužę sklando po visą Lietuvą: kaimų ir miestų bibliotekas, mokyklas, muziejus, šventoves ir kitas viešąsias erdves. Ji dvyliktą kartą užsuko ir į Kaunatavą. Ši nepaprasta paukštė į žydinčius Degučių sodus ant savo sparnų atnešė renginį „Poezija sodų žydėjime 2014". Į jau tradicinius poezijos skaitymus rinkosi rajono kūrėjai, eiliuotojai ir tie, kas myli knygą, kas skaito poeziją, kam tai nenuobodu.

Poezijos popietė prasidėjo šventės himnu – daina „O žiedai kaimo soduos", kurią atliko iš Luokės ir Kirklių kaimų susibėgę liaudies muzikos atlikėjai, pasivadinę „Tavorčiais" (vad. Sofija Čegienė).

Renginį, apsupta Kaunatavos pagrindinėje mokykloje besimokančių mergaičių, pasidabinusių skrybėlaitėmis „Pavasario žiedai" (jas paruošė mokytoja Regina Rezgienė), vedė jo sumanytoja Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavos filialo vyriausioji bibliotekininkė Vilija Jocienė. „Jau dvyliktus metus susitinkame nuostabiai žydint obelims, jau dvyliktus metus jus kviečiu kartu pabūti ir smagiai praleisti laiką kitaip – neskubant, neįprastoje erdvėje, patogiai įsitaisius... Šiais metais kviečiu pasiklausyti ne tik įprastų eilių, bet ir dainuojamosios poezijos, taip pat pasižiūrėti Teatro metams skirto spektaklio", – kalbėjo Vilija. Sveikinimo žodį tarė ir Telšių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė.

Susirinkusiųjų ausis dainomis džiugino iš Vilniaus atvykęs lyrinės ir satyrinės dainuojamosios poezijos atlikėjas Povilas Girdenis, aktyviai koncertuojantis daugiau kaip dvylika metų. Šis bardas yra sukūręs daugybę dainų bendrine lietuvių kalba pagal savo paties, poetų Aido Marčėno, Rimo Buroko, Antano A. Jonyno, Josifo Brodskio, Vytauto Sirijos Giros ir kt. eiles bei nemažą pluoštą dainų šiaurės žemaičių tarme pagal savo tėvo žymaus kalbininko, dialektologo Alekso Stanislovo Girdenio, poetų Stasio Anglickio ir Algirdo Kazragio eiles. Atsisveikindamas bardas visiems žemaitiškai palinkėjo gerų obuolių. Šis palinkėjimas nuskambėjo simboliškai – ne tik gero derliaus, bet ir meilės, stiprybės, sėkmės, stipraus ir tvirto bendruomeniškumo jausmo linkėjo P. Girdenis.

Eiles skaitė janapoliškiai Genovaitė Petrulienė ir Juozas Šileika, taip pat Telšių literatų klubo „Šatrija" prezidentė Adolfina Varnelienė. „Sodai žydi pavasarį, o turtus duoda rudenį", – sakė jau antrus metus iš eilės šiame renginyje savo kūrybą skaitantis J. Šileika.

Savo posmais dalijosi ir Ieva Sigita Naglienė. Telšiškė teigė, kad Kaunatavoje sodai visada žydi: „Čia man sodai visada žydi – nesu mačiusi nei blogo oro, nei blogų sodų..."

Eilėraščių iš neseniai išleisto rinkinio „Nesutemsta už lango" paskaitė Elena Borusevičiūtė-Šidlauskienė. Telšiškė poetė Irena Daubarienė, pernai išleidusi knygelę „Išeidamas į kelią pasiimk", vieną žemaitišką eilėraštį skyrė Kaunatavoje vykstantiems poezijos skaitymams, žydint obelims.

Popietę užbaigė Skuodo kultūros centro Žemaičių teatro spektaklis „Ironiška melodrama" (režisierius Edmundas Untulis).

V. Jocienė renginio pabaigoje nuoširdžiai dėkojo svečiams, poetams, aktoriams, taip pat visiems, padėjusiems surengti šventę. Šiais metais renginį parėmė Telšių rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba. Skaitymų sumanytoja atsidėkodama po poezijos paukštelį įteikė žydinčių sodų šeimininkams Virginijai ir Remigijui Gailiams bei Kaunatavos kaimo bendruomenės pirmininkei Rimai Butikienei. „Už tai, kad visada atsisukusi, žinau jog esi už mano nugaros", – dėkojo ji pirmininkei. Vilija paskelbė ir kitų metų poezijos skaitymų temą – „Praeitis yra mūsų ateitis".

Užsukę į popietę, ne tik klausėsi skambių eilių žydinčių obelų apsuptyje, bet ir galėjo apžiūrėti 2012 m. Birštone vykusio Lietuvos neįgaliųjų draugijos fotografijų plenero, skirto poetui Justinui Marcinkevičiui atminti, darbus. Taip pat prisiminti „Poezijos sodų žydėjime" akimirkas, įamžintas nuotraukose.

Rudenį, obuoliams prinokus, Kaunatavos soduose vyks jau antrieji prozos skaitymai. Šie skaitymai rudenį ir pavasarį, šios jaukios ir sustoti verčiančios popietės, kiekvienais metais suburiančios į krūvą vis daugiau žmonių, yra puikus bendruomeniškumo, kantrybės ir meilės savo mėgstamam darbui pavyzdys.

Aušra Rimkutė

 
Savanoris bibliotekoje