Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka
Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

Į Pradžią » ... » 2014 » Kaunatavos bibliotekoje vyko vaikų vasaros stovykla „Medinis arkliukas“

Kaunatavos bibliotekoje vyko vaikų vasaros stovykla „Medinis arkliukas“

Kaunatavos bibliotekoje vyko vaikų vasaros stovykla „Medinis arkliukas“

Rugpjūčio 26–27 dienomis, vasarai skaičiuojant paskutines dieneles, Kaunatavos biblioteka vaikus pakvietė į dviejų dienų stovyklą „Medinis akliukas". Stovyklos tikslas buvo supažindinti vaikus su medžio apdirbimo subtilybėmis (pernai vaikai domėjosi akmens apdirbimu) ir kartu palydėti vasarą. Stovyklautojams mielai talkino medžio meistras Vygandas Šiuša su dukra Saule ir Žemaitijos kolegijos Telšių fakulteto dėstytoja Aušra Rimkutė-Ganusauskienė.

Meistras Vygandas į Kaunatavos biblioteką atsivežė įvairių įrankių, staklių medžiui apdirbti, medienos ir dvi dienas su vaikais kūrė žaislus, rašymo lenteles bei skulptūras iš knygų. Didelio susidomėjimo sulaukė senieji įrankiai – daugiau nei prieš šimtmetį darytas Vygando senelio oblius ir pjūklas. Tačiau labiausiai vaikai džiūgavo suteikta galimybe išbandyti tekinimo stakles. Jas meistro padedami ir prižiūrimi išmėgino visi – nuo paties mažiausio iki paties didžiausio stovyklos dalyvio. Vaikai nustebę žiūrėjo, kaip iš alksnio trinkos, paimtos iš krūvos, pamažu gimsta kočėlas. Dar labiau visi nustebo, kai meistras jį išmargino raštais.

Patys atkliausi ir drąsiausi stovyklautojai nakvojo bibliotekoje. Jie kartu su bibliotekininke surengė žvakių vakarėlį. Nors miego nebuvo daug, mat smagiau buvo plepėti su draugais, tačiau rytas prasidėjo aktyviai. Po smagios rytinės mankštos visi ėmėsi nebaigtų darbų: įvairiomis spalvomis dažė ir plunksnelėmis puošė iš medžio pagamintus kalančius ir mediniu stiebu besileidžiančius geniukus, ant pačių pasidarytų rašymo lentelių kreidelėmis rašė patį gražiausią lietuvišką žodį, iš senų knygų pjaustė obuolius ir kitas figūrėles, kuriomis papuošė visą biblioteką.

Baigiantis antrai stovyklos dienai, vaikų veidai ėmė keistis – jie skirstytis dar nenorėjo. Todėl nuspręsta stovyklą užbaigti smagiai – surengti geniukų varžybas (išrinkome greičiausiai ir lėčiausiai kalantį geniuką) ir kartu pažiūrėti dvi dienas kurtą piešinį-filmą apie stovyklos įvykius ir nuotykius. Piešinį-filmą vaikai žiūrėjo per meistro Vygando padarytą ir vaikų nuspalvintą bei išpuoštą mioramą ir kartu pasakojo, ką veikė stovykloje.

Abi stovyklos dienos buvo labai turiningos. Vaikai neturėjo laiko nuobodžiauti. Jie su pagalbininke Aušra kalbėjosi apie savo nuotaikas, baimes, naują patirtį, įgytą stovyklaujant, nakvojant ne namie, apie lūkesčius, žaislų darymą, skaitytas knygas, žaidė įvairius žaidimus, piešė. Jiems teko net patiems ant laužo gamintis pietus, rengti savo darbelių parodas.

Smagu, kad pagrindinis kūrybinės vaikų stovyklos „Medinis arkliukas" tikslas pasiektas – į veiklą pavyko įtraukti visus dalyvius. Vaikai įgijo naujos patirties, suprato, kad reikia mokytis pasitikėti vienas kitu, gerbti vienas kitą, netriukšmauti, nesistumdyti, nešiukšlinti, būti kantriems.

Ant spalvotų lapelių surašyti vaikų įspūdžiai ir svajonės iki kitų metų stovyklos kabės bibliotekoje ir džiugins stovyklos sumanytoją. Juk nieko nėra gražesnio už nuoširdžius vaikų žodžius.

 
Savanoris bibliotekoje