Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

MANO ĮSIMINTINIAUSIA KNYGA. DONATA KAZLAUSKIENĖ

DONATA KAZLAUSKIENĖ, Žemaičių muziejaus ALKA kultūrinės komunikacijos specialistė

Costantino D'Orazio „CARAVAGGIO. Gyvenimo ir šedevrų paslaptys“

Kelionės įkvepia skaityti knygas. Knygos įkvepia keliauti.

Dar visai neseniai Caravaggio (Michelangelo Merisi) pavardė man buvo svetima. Tik pradėjus planuoti kelionę į Maltą ir domėtis šalies lankytinais objektais, atradau Valetos Šv. Jono katedrą, o joje – ir prieštaringos asmenybės – XVII amžiaus pradžios Italijos tapybos genijaus Caravaggio paveikslus. Vienas jų – dailininko sukurtas didžiulių matmenų paveikslas „Šv. Jono Krikštytojo nukirsdinimas“.

Kas gi tas Caravaggio? Tai nepaprastai talentingas, vienas įspūdingiausių ir kontroversiškiausių ankstyvojo baroko italų tapytojų. Tuo pat metu, žmonių akimis, jis – žudikas, beprotis ir revoliucingas genijus. Karštakošiška prigimtis, polinkis į linksmybes ir provokatyvus elgesys ne kartą privertė Caravaggio sprukti. Pasakojimas apie dailininką maišosi su gandais ir faktais, o jo gyvenimo istorija iki šių dienų išlieka paslaptimi.

Knygoje C. D’Orazio apžvelgia ryškiausius Caravaggio darbus ir įtraukiančiu, lengvu pasakojimu atskleidžia intriguojančias su jais susijusias istorijas. Skvarbus knygos autoriaus žvilgsnis iš naujo šifruoja Caravaggio paveiksluose paslėptą prasmę ir tapytojo gyvenimą. Rekomenduoju šią knygą ieškantiems atsakymo, kas gi iš tiesų buvo šis Europos meno pasaulį pakeitęs maištingasis genijus?

 
Savanoris bibliotekoje