Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

MANO ĮSIMINTINIAUSIA KNYGA. EVA STONKEVIČIENĖ

EVA STONKEVIČIENĖ, Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė. Autorius – Holokaustą išgyvenę žydai. Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė tokios apimties knyga Lietuvoje, išversta iš jidiš ir hebrajų kalbų į lietuvių kalbą. Vertimo projekto iniciatorė – Loreta Norvaišienė

„TELŠIAI. ATMINTIES KNYGA“. Ši knyga – Žemaičių muziejaus „Alka“ projektas, kurio proceso dalimi buvau ir aš pati. Tai kiekvieno Telšių miestelėno nenuneigiama identiteto dalis. Iš esmės, į „Atminties knygas“ sudėti žydų prisiminimai – tai atskiru žanru tapusi leidinių kryptis, netelpanti į jokius kitus literatūros standartus. Jose užfiksuoti holokaustą išgyvenusių žydų atsiminimai iš įvairiausių Europos miestų ir miestelių iki jų tautos sunaikinimo. Kai kurių asmenų pasakojimai labai paprasti, užima vos kelis lapus, o kai kurie savo patirtis suguldė į ilgus pasakojimus.

„Telšiai. Atminties knyga“ – tai itin asmeniški, jautrūs atsiminimai iš žydų gyvenimo bei išgyvenimo epizodų Telšiuose. Leidinys kupinas tikrų istorijų apie spalvingą žydų kasdienybę, išskirtines tradicijas, religijos svarbą jų bendruomenei, Telšių senamiesčio gatvelėse vystytus versliukus, santykį su miesto žmonėmis. Sudėtingiausia skaityti skiltis, kuriose smulkiai aprašomos holokausto tragedijos akimirkos, tyčiojimasis iš nekaltų žmonių, sulaužyti šeimų, išdraskyti moterų ir vaikų likimai, beprasmės tūkstančių gyvybių mirtys. Išlikusios fotografijos leidžia dar stipriau pajausti to laikotarpio dvasią, matyti mūsų miestą, pilną daugiakultūrinės gyvybės, nulėmusios šiandienos Telšių gatvelių išsidėstymą, architektūrinį vaizdą.

Didžiuojuosi, kad šiandien žydų kultūros palikimui Telšiuose skiriamas didelis dėmesys. Todėl kiekvieną, perskaičiusį leidinį „Telšiai. Atminties knyga“, kviečiu užsukti į Telšių ješivos ekspoziciją (Iždinės g. 11), kurioje visai kitaip pamatysite muziejaus išsaugotus žydiškosios kultūros eksponatus, pasakojančius mūsų visų mylimo miesto Telšių gyvenimo istoriją.

 
Savanoris bibliotekoje