Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

BIBLIOTEKOS DARBUOTOJŲ SEMINARAS IR EDUKACIJA

Spalio 25 d. vyko Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos darbuotojų seminaras.

Įspūdžiais iš Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos visuotinio susirinkimo, vykusio Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešojoje bibliotekoje, pasidalijo vadovė Vida Urnikienė.

Apibendrintas jau aštuntasis vasarą Lietuvos bibliotekose vykęs skaitymo iššūkis „VASARA SU KNYGA“. Bibliotekininkės Aušra Ubartienė ir Jurgita Dubinskienė informavo, kad iš viso Lietuvoje buvo apie 31 tūkstantis dalyvių, o iššūkį įveikė daugiau nei 23 tūkstančiai. Perskaityta 150 tūkstančių knygų! Skaitomiausios: R. Šepetys „Tarp pilkų debesų“, D. Owens „Ten kur gieda vėžiai“, Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“.

 

Telšių rajone dalyvauti projekte „Vasara su knyga“ užsiregistravo 350 dalyvių, iššūkį įveikė net 255. Aktyviausi skaitytojai buvo Tryškių, Kuršų, Ryškėnų filialuose ir Telšių Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje. Darbuotojos „burtų būdu“ padalino aktyviausiems skaitytojams atiteksiančius prizus.

Kartu su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento atstovėmis bei laikinai einančia Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovo pareigas Roma Kišūnaite į susitikimą su rajono bibliotekų darbuotojais, ikimokyklinių įstaigų pedagogių padėjėjomis atvyko viena ryškiausių, originaliausių Lietuvos vaikų knygų iliustruotojų ir paveikslėlių knygų kūrėjų AUŠRA KIUDULAITĖ. Vaikų literatūros srityje ji išgarsėjo jau pirmąja iliustruota knyga „Laimė yra lapė“. Dailininkės kūryba įvertinta Knygos meno konkursuose, IBBY Lietuvos skyriaus ir kitomis premijomis, pelnė tarptautinių apdovanojimų. Per septynerius metus išleistos keturios paveikslėlių knygos.

Remdamasi savo sukurtų knygų pavyzdžiais, viešnia aptarė paveikslėlių knygų spektrą ir tematikas, kalbėjo apie paveikslėlių knygų išskirtinumą, apie tai, kaip tekstas ir iliustracijos sukuria trečią, svarbiausią ir nedalomą turinį.

Praktinėje dalyje „Iliustruotojų dirbtuvės bibliotekininkams“ lektorė pristatė meno terapinio pobūdžio užsiėmimą, išlaisvinantį kiekvieno kūrybiškumą ir gebėjimą vizualiai ne atpasakoti turinį, bet naudoti vaizdą kaip savarankišką raišką. Praktinė užduotis buvo laisvai piešti ir karpyti abstrakčias formas, neapsiriboti ties konkrečiu daiktu, leistis savo fantazijai skleistis.

 

 
Savanoris bibliotekoje