Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

BIBLIOTEKOS VIEŠNIOS – ALMA VILNIENĖ, ADELĖ DAUKANTAITĖ

Lapkričio 7 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje atidaryta mažeikiškės dailės ir technologijų mokytojos ALMOS VILNIENĖS tapybos darbų paroda „Išbarstyti jausmai“. Ji ne tik moko vaikus meno paslapčių, bet ir pati tapo, rašo eiles. Yra Plungės literatų klubo „Vingiorykštė“ vadovė.

Parodos autorė atvėrė kūrybos procesą, kaip gimsta abstraktūs paveikslai, kuriuose spalvomis „išbarstomi jausmai“.

Pasak bibliotekos edukatorės, menininkės Aušros Sirutienės, dažnas žiūrovas, regėdamas abstraktų kūrinį, užduoda klausimą: kaip jį suprasti? Raktą į pažinimą dažnai paduoda pats kūrinio autorius – tereikia jo paklausti, kaip pavadino savo darbą. Tada imame ieškoti asociacijų, bandome įžvelgti sąsajas, leidžiame save nustebinti ir pradžiuginti netikėtais atradimais.

Bet yra ir kitas kelias perskaityti abstrakčią kūrybą – nesiekti atspėti, ką norėjo papasakoti kūrinių autorius, nesistengti jo suprasti, bet savaip pajausti kūrinį. Neturint jokių išankstinių nuostatų, jokių nuorodų ar kelio ženklų.

Viena iš esminių abstrakcijų savybių – jos nepabosta, kiekvienąkart galima perskaityti kitaip, naujai, priklausomai nuo to, kas tuo metu yra žiūrovo viduje. Tas pats paveikslas gali suteikti skirtingų emocijų: vieną kartą galime dėmesį sutelkti į vienas spalvas, potėpius, kitą kartą – į kitus. Galiausiai išvysti skirtingus motyvus, išryškėjančius siluetus ar detales, kurių ilgą laiką visai nepastebėjome.

Anot Aušros, parodos pavadinimas „Išbarstyti jausmai“ labai taikliai sujungia visus šioje erdvėje eksponuojamus paveikslus. Dinamiškai pabertos kompozicijos, kontrastingas, dažnai dramatiškas koloritas leidžia spėti, kad darbuose kalbama apie stiprius išgyvenimus, būsenas, kuriose persipynę prieštaravimai, skaudūs ir džiaugsmingi dalykai. Pagrindinės išraiškos priemonės – spalva ir potėpis – tokie intensyvūs, laisvi ar net grubūs, kai kuriose kompozicijose tarsi apgaubiami, apklostomi plonyte linija nuaustu voratinkliu, šilkiniu nėriniu. O gal tai pažadas, gal rožinis, sukalbamas nusiraminti, nutiesti tiltus tarp prieštaravimų bei kraštutinumų? 

Renginio metu dailininkė Alma pristatė šiemet išleistą pirmąją savo knygutę vaikams „Ant didžiojo namo stogo“. Tai bendras šios mokytojos ir vaikų, su kuriais ji dirba, projektas. Eiles parašė ji pati, iliustracijas kūrė vaikai – į knygutę sugulė jų piešiniai iš trijų rajonų: Plungės, Telšių ir Mažeikių. Pasak autorės, tai apskrities projektas.

Į Telšius viešnią palydėjo plungiškė ADELĖ DAUKANTAITĖ – Vydūnietė, Nepriklausomųjų rašytojų sąjungos, asociacijos „Menų sodas“, „Vingiorykštės“ klubo narė. Jos kredo: „Kūryba – tai gyvenimas, gyvenimas – tai kūryba“.

Adelė kuria poeziją ir prozą – suaugusiesiems ir vaikams. Rašo lietuviškai ir žemaitiškai, veda edukacijas „Rokoukiemuos žemaitėška“. Išleido penkias knygas suaugusiesiems ir tris – vaikams: dvi žemaičių kalba ir vieną – lietuvių kalba.

Mūsų bibliotekoje Adelė pristatė ne tik šiemet išleistą knygą vaikams „Gaidys Pypkė“, bet ir kitas savo knygas.

Almos Vilnienės tapybos darbų paroda bibliotekoje bus eksponuojama iki gruodžio 1 d. Kviečiame!

Loretos Gedeikienės nuotraukos

Daugiau nuotraukų:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=kpbiblioteka&set=a.645630584442032

 

 
Savanoris bibliotekoje