Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

MANO ĮSIMINTINIAUSIA KNYGA. SONATA ALBRIKIENĖ

SONATA ALBRIKIENĖ, Telšių Žemaitės gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

KRISTINA SABALIAUSKAITĖ „SILVA RERUM“

Visų pirma šis romanas patraukia pasakojimo gyvumu – siužetas įtraukiantis, nenuspėjamas, veikėjai įvairūs, spalvingų charakterių. Silva rerum – lotyniškai „daiktų miškas“ – taip vadinta XVI–XVIII a. populiari, iš kartos į kartą perduodama bajorų „šeimos įvykių knyga“. Taigi šis keturių dalių romanas imituodamas senovinę silvą pasakoja daug aistringų, pikantiškų, skaudžių ir tragiškų Žemaitijos bajorų Norvaišų giminės istorijų.

Kitas svarbus, mane labiausiai sužavėjęs aspektas – autorė ir jos patirtis. K. Sabaliauskaitė – dailės istorikė, taigi neleidžianti sau faktų laužti iš piršto. Įdomu įsijausti į Lietuvos istoriją, jos kultūrą taip, kaip ją mato ir jaučia profesionalas. Ir istorija tampa gyva. Kaip gyvi ir jos žmonės – mylintys, kenčiantys, kuriantys, klystantys, tęsiantys savo giminę. Kaip gyvi iki šiol pastatai, kuriuose vyko aprašomos dramos.

Šitai knygai vieno perskaitymo maža. Veiksmas, istoriniai faktai, vaizdo tirštumas, stiliaus autentiškumas ir be galo daug kylančių apmąstymų, o kas galėjo būti kitaip Lietuvos istorijoje, kodėl ir dabar tas pačias klaidas kartojame. Ne, vienu ypu tiek neaprėpiama. Skaitysiu trečiąsyk.

 
Savanoris bibliotekoje