Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka



daiktu bibl

krastieciu galerija su ep

Kraštiečių galerija

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Skaitytojui

Jaunimo literatūrinių kūrinių konkursas

7kalva


 

Naujienų archyvas

Darbuotojo meniu

PRISTATYTA KNYGA APIE MUZIEJININKĄ PRANĄ GENĮ

„Mano didžiausias noras, troškimas – suburti Telšiuose būrelį žmonių, kurie rūpintųsi Žemaitijos senovės turtais. Šiandien laikas, ryt jau bus vėlu...“ Pranas Genys

Kovo 1 d. Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje pasiklausyti  Telšių muziejaus „Alka“  darbuotojų – ekskursijų vadovės, istorikės Janinos Bucevičės ir knygos sudarytojos, kultūrinės komunikacijos specialistės Donatos Kazlauskienės – pristatomos knygos „PRANAS GENYS. MUZIEJININKAS. POETAS. MOKYTOJAS“ susirinko didelis būrys jaunų ir brandžių miesto istorija besidominčių entuziastų.

Viešnioms už nuoširdų bendradarbiavimą padėkojo bibliotekos vadovė Vida Urnikienė.

Į renginį atvyko mokinių iš Telšių „Džiugo“ (lietuvių kalbos mokytoja Anžela Valuckienė) ir  Vincento Borisevičiaus (lietuvių kalbos mokytoja Kristina Ežerskienė) gimnazijų, „Ateities“ (lietuvių kalbos mokytoja Lina Dijokienė) ir „Atžalyno“ (lietuvių kalbos mokytoja Audra Arlauskienė) progimnazijų.

Susirinkusieji klausėsi pasakojimo apie knygos, skirtos Žemaičių muziejaus „Alka“ 90-osioms įkūrimo ir steigėjo Prano Genio 120-osioms gimimo metinėms, išleidimo procesą. Susipažino su neeiline P. Genio gyvenimo istorija, jo kūryba, drąsiais ir labai reikšmingais Telšių krašto istorijos išsaugojimo darbais.

Visi turėjome galimybę kelias minutes pažaisti – pabūti muziejininkais: gavę nematytą senovinę nuotrauką, sukurti tos akimirkos istorijos hipotezę ir ją garsiai išsakyti.

Susitikimas buvo labai informatyvus ir turiningas. Garbė žinoti ir suprasti P. Genio padarytą įtaką mūsų miesto istorijai. Tai žmogus, kurio vardas gerai žinomas ne tik Telšiuose, bet ir visoje Žemaitijoje: poetas, publicistas, kultūros veikėjas, vienas iš muziejaus „Alka“ įkūrėjų bei statytojų. Tragiško likimo, bet nepaprastai tvirtos, užgrūdintos valios žmogus. Kartu jis ir svajotojas, romantikas, įspaudęs ryškius, nenykstančius pėdsakus, iki šių dienų išlikusius Žemaitijos, ypač Telšių, kultūriniame gyvenime.
P. Genio kūryba apima du dešimtmečius, trukusius Nepriklausomos Lietuvos metais. Per tą laiką jis išleido tris poezijos knygas: „Džiugo varpai“ (1929 m.), „Atnašavimai (1935 m.), „Rūpintojėliai“ (1941 m.)., kartu su Kaziu Mockumi sudarė knygą „Žemaičių kankiniai“, išspausdino poemą „Rainiai“, parašė daug prozos, dramaturgijos kūrinių, publikavo straipsnius spaudoje.

Dėkojame viešnioms už bibliotekai padovanotas knygas apie Praną Genį.

 
Savanoris bibliotekoje